Save Our Souls (S.O.S) sau simplul Ajutor

Save Our Souls (S.O.S) sau simplul Ajutor

Nu striga niciodată ajutor. Așa și-a intitulat Mircea Cărtărescu ultima sa carte, un volum de poezie. Între­bat despre alegerea titlului, Mircea a povestit că în timp ce scria unul din romanele sale, Solenoid parcă, a trecut printr-o perioadă mai nefastă. Episoadele de depresie nu sunt deloc lipsite din peisajul artiștilor și cu atât mai puțin la scriitori. Fiecare își mani­festă strigătul de ajutor așa cum știe el mai bine. Cărtărescu a scris pe întinderea a aproximativ 20 de pagini, simplu dar foarte expicit cuvântul „ajutor”. Cum spunea că obișnuiește să scrie de mână, fiecare „ajutor” era unic. În litere de tipar toate aceste apeluri arată la fel. Acele pagini au trecut în manuscriptul final și au fost publicate în carte. Fiind un autor foarte cunoscut și urmărit de către critici, a fost surprins că nimeni nu s-a legat de ciudata secțiune a cărții. E imposibil să nu-ți bată la ochi. Probabil reflexul a fost să sară acele pagini și să continue de unde reapărea coerența. Nimeni nu i-a pus nici măcar o întrebare despre strigătul său de ajutor. După această experiență cred, ușor ironic și-a botezat volumul liric „Nu striga niciodată ajutor”.

Între ego și reciprocitate

Mi-a plăcut povestea lui și m-a pus pe gânduri despre relația noastră de întrajutorare. Prea des nu cerem ajutorul deși ne-ar prinde tare bine. Am vrea să fim ajutați, am vrea să fim înțeleși dar ne așteptăm ca ceilalți să ghicească asta. Să citească ei niște semnale subtile și ascunse, să rezolve tot puzzle-ul nonverbal, să înțeleagă exact care e problema și să ne dea o mână de ajutor. Sau să aibă un glob de cristal care să le arate ceea ce noi am putea foarte ușor să le comunicăm. Și pentru că habar nu au că tu ai avea ne­voie de ajutor, nu te ajută, normal. Și pentru că nu te ajută începi să crezi că ești singur și unic în acest gen de luptă pe care o duci. Și dacă toți facem asta, se creează o rețea de noduri neconectate între ele – societatea. De cele mai multe ori am vrea să oferim ajutor sincer și implicat dacă am cunoaște necesitatea acestuia, dar prea rar se întâmplă ca cineva să și-l facă cunoscut.

Motivul principal pentru care ne este foarte greu să cerem ajutor îl implică desigur, pe ”prietenul” nostru ego-ul. Crezi că toată lumea e puternică și tu, dacă ceri ajutor o să pari o persoană slabă. Ade­vărul e, ca de obicei, undeva la mijloc. Și cele mai (aparent) puternice persoane au puncte sensibile și nevoie de a fi ajutați. Așadar bățoșenia asta a orgoliului în fața ajutorului e doar stu­pidă. A doua cauză importantă pentru care nu cerem aju­tor e reciprocitatea. Acesta e un concept preinstalat în modul de funcționare al omului. Aproape mereu (conștient sau inconștient) evaluăm o situație ca un joc de sumă nulă. Ți-am dat două mere azi, mă aștept ca undeva în viitor să-mi dai înapoi două mere, sau echivalentul lor. Funcționează și invers, pe datorie. Așa se face că cererea de ajutor crează un contract invizibil în care ne simțim datori față de persoana căreia îi cerem acest lucru. Și cum nu ne place să ne facem obligații, preferăm să ne descurcăm singuri cum știm și cum putem.

Inegalitatea de forțe

Aici stă adevărata putere și frumusețe a ajutorului. Ceea ce unui om îi este foarte greu să obțină unui altuia îi poate fi foarte ușor și mai mult, îi poate face și plăcere. De exemplu, dacă vrei să schimbi un bec ars de la mașină și n-ai nicio treabă cu domeniul auto îți poate lua ore întregi (am pățit-o) pe când un prieten mecanic o va face în cinci minute cu zâmbetul pe buze. Reciprocitatea, că tot nu prea putem trăi fără ea, trebuie să formeze un cerc cât mai larg. Nu aștepta ca persoana pe care ai ajutat-o să te răsplătească direct și acceptă ajutorul oamenilor care nu-ți dato­rează nimic. Poate ți-ai ajutat nepotul la teme înainte ca mecanicul să te ajute cu becul iar pe mecanic l-a ajutat altcineva când câinele lui a fost bolnav.

Memento-ul din acest articol aș vrea să rămână un îndemn de a avea mai mult curaj să folosim strigătul de ajutor, pentru că avem mare nevoie de suport și iubire în lumea în care trăim.

Spread the love:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus