Fericirea e overrated (așa cum o știm noi...)

Fericirea e overrated (așa cum o știm noi…)

Luni dimineața, în mașină pe un drum drept în direcția Sibiu. Nimeni din sens opus, nimeni în retrovizoare. Soarele portocaliu răsărea în urma mea. La radio cânta Chirilă despre un copil care alerga către mare. Zâmbeam și-mi continuam drumul la sfârșitul căruia mă aștepta o cafea mare și aromată. Era una din motivațiile pentru care mă dădeam jos din pat dimineața. În unele zile mai nenorocoase – singura.

Mi-am dat seama că mă cuprinsese dorul de mare, dar și de statutul de copil. Niște versuri ziceau:

Când erai copil nu te întrebai:

Ce e fericirea? – nu o căutai!

Tudor Chirilă

Moment de epifanie – stop cadru!

Cum? Încă o dată… Mi-am repetat versurile dând mărunt din buze. Diminețile au particularitatea asta, uneori conțin multă claritate. Toată viața mea de adult am înțeles fericirea ca fiind scopul suprem în viață; țelul pentru care trăim. Ea era definită ca un lucru pe care probabil nu-l ai (decât cel mult parțial) și care era condiționat de îndeplinirea anumitor sarcini materiale, sociale, umanitare, spirituale etc. Un munte de urcat. Iluzia făcea ca mereu când acel munte era escaladat să se dovedească a fi doar un pisc intermediar.

În toată neștiința lui de copil (să nu zic prostie), personajul din cântec nu alerga după fericire pentru că nu cunoștea conceptul. Dacă mă gândesc bine nici eu nu-mi amintesc ca-n copilărie să mă fi interesat să fiu fericit. Dar eram! Dacă fericirea nu există? Dacă e doar un alt termen neinspirat inventat de ”oamenii mari” când își pierd busola? Dacă fericirea nu e ceva exterior (evident că nu e) sau nici măcar ceva interior? Dacă ea nu e altceva decât viața însăși. Cred că e ”preinstalată” în ”sistemul nostru de operare” din oficiu.

Acum afirm des că fericirea nu există și sunt apostrofat cu priviri dojenitoare. Da, nu există separat de fiecare dintre noi. Nu mai trebuie să o căutăm, e acolo deja, așteptând. Trebuie doar lăsată să se exprime. Cam ca atunci când, copil fiind, alergai către mare.

Spread the love:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus